ROTUESITTELY JA LUONNE

ROTUESITTELY

Siamilainen, SIA

Siamilainen on maailman vanhin ja tunnetuin kissarotu. Rodun kotimaan, Thaimaan, kirjallisuudesta löytyy mainintoja naamioväritteisistä kissoista jo 1350-luvulta. Eurooppaan ensimmäiset siamilaiset saapuivat 1800-luvun lopulla.

Siamilainen on helppo tunnistaa sinisistä silmistään ja naamiovärityksestään. Myös tabbynaamiot, valkolaikut ja niiden kilpikonnavariaatiot hyväksytään. Myös täysin valkea siamilainen on todella kaunis. Se ei ole hukannut naamiotaan kuten usein kuulee väitettävän. Se on valkea siamilainen valkealla naamiolla.

Siamilainen on elegantti kissa. Vartalo on pitkä ja putkimainen. Jalat ovat hoikat ja korkeat. Häntä ei voi olla liian pitkä, ja sen on kavennuttava kohti kärkeä. Korvat ovat suuret ja tyvestään avoimet. Silmät ovat vinot/mantelinmuotoiset ja profiili suora tai roomalainen.

Itämainen lyhytkarva, OSH

Itämainen lyhytkarva on siamilaissukulaiseensa verrattuna vähemmän tunnettu. Thaimaan historiikki kuitenkin mainitsee kokonaan siniset ja suklaanruskeat kissat jo 1350–luvulla. Nykyisin yli 50 prosenttia Thaimaan kissoista on itämaistyyppisiä.

Rodun kasvatus otti ensiaskeleensa Euroopassa 1960-luvulla. Suomeen ensimmäinen itämainen saapui 1970-luvun loppupuolella. Siamilaisen lisäksi rodunjalostukseen käytettiin muita lyhytkarvarotuja ja kotikissoja.

Itämainen lyhytkarva eroaa siamilaisesta väritykseltään. Se on ”kokoväritteinen”. Yksivärinen, tabbykuvioinen, kilpikonna ja/tai valkolaikku (harlekiini, van tai bi-colour) hopealla tai ilman. Turkin väristä riippumatta silmät ovat aina vihreät.

Muut sukulaisrodut

Itämainen pitkäkarva, OLH, (ent. javaneesi) on itämaisen lyhytkarvan kaltainen, mutta sen turkki on puolipitkä. Suomeen ensimmäiset itämaiset pitkäkarvat tuotiin 1980-luvun lopulla.

Itämaisen pitkäkarvan silkkinen turkki on väritystä lukuun ottamatta samanlainen kuin balineesin.

Balineesi, BAL, on siamilaisen puolipitkäkarvainen muunnos, ja sen ulkonäkö vastaakin siamilaista turkin mittaa lukuun ottamatta. Rotu on kehitetty 1920-luvulla syntyneistä pitkäkarvaisista siamilaisista, joiden liikkeet toivat mieleen balilaiset tanssijattaret. Eurooppaan balineesit saapuivat 1970-luvulla, ja Suomen ensimmäiset balineesit rekisteröitiin 1987.

Luonne

Rotujen luonteita voi parhaiten kuvata sanomalla niiden olevan EXTRA-kaikkea. Ne ovat extra-seurallisia, extra-nälkäisiä, extra-puheliaita, extra-meluisia sulhoa tai morsmaikkua kaivatessaan, extra-ketteriä, extra-älykkäitä, extra-uteliaita ja kaikessa päättäväisyydessään joskus eli aina extra-rasittavia. Tosin rauhallisiakin yksilöitä on tavattu.

Ne vaistoavat herkästi ihmisensä mielenmuutokset. Iloitsevat omistajansa kanssa ja murheen hetkellä lohduttavat seurallaan. Ne ovat myös varsinaisia laumasieluja. Kumppaniksi sopii oma ihminen, koira, toinen kissa ja ehkä parhaiten samanlainen “kuminauhakatti”.