KISSAN UUSI YMPÄRISTÖ

Kuinka sopeutua uuteen ympäristöön

Pennun elämä muuttuu rajusti, kun se muuttaa omaan kotiin. Emon ja sisarusten ikävä voi aluksi olla kova. Feliway-suihke ja -haihdutin tuottavat kissoja rentouttavaa, luonnollista ihmisille tuoksutonta feromonia. Niiden käyttö kaikissa uusissa tilanteissa on suositeltavaa. 

Matka uuteen kotiin yksin kuljetusboksissa on toki turvallista, mutta pennun mielestä varsin pelottavaa. Se ehkä kiljuu ja kieppuu boksissa. Juttele sille rauhoittavasti, mutta älä ota sitä autossa syliin. Tällöin se vain oppii, että huutamalla boksista pääsee pois. Irrallaan autossa se vaarantaa kaikkien turvallisuuden.

On hyvä, jos sille on järjestetty huone, jossa on vessa (rauhallisella paikalla, että pentu uskaltaa käyttää sitä), ruoka- ja juomapaikka riittävän kaukana vessasta ja pesä, jossa pentu voi levätä. Sen voi antaa ensin tutustua tähän ”tukikohtaan” rauhassa. Sieltä käsin se voi tehdä tutkimusmatkoja muualle asuntoon rohkeuden lisääntyessä.

Aluksi pennun pitää antaa olla rauhassa, mutta pikkuhiljaa se voi tavata perheen muita eläimiä. Älä vie pentua sylissä muiden kissojen/eläinten luo. Anna eläinten lähestyä ja tutustua toisiinsa vapaaehtoisesti. Varmista, ettei vaaratilanteita synny. Joskus ensikontaktit on hyvä tehdä esimerkiksi verkko-oven läpi. 

Näillä ensimmäisillä kohtaamisilla luodaan pohjaa tulevaisuuden ystävyydelle. Ne on suunniteltava huolellisesti ikävien tilanteiden välttämiseksi. Tapahtuneita vahinkoja kun ei saa helposti korjattua. 

Muistathan, että kissa sähisee silloin, kun se pelkää ja jännittää. Sähinä tarkoittaa HUI KUN PELOTTAA. Sähisevää kissaa ei tule torua! Uudet hajut pelottavat ja kissat voivat olla ensimmäisinä päivinä hyvinkin säikkyjä tai varuillaan. Vältä turhaa käsittelyä ja äkkinäisiä toimia. Tulokkaan haju alkaa sekoittua heti kodin tuttuihin tuoksuihin. Usein jo kolmen päivän kuluttua ensimmäiset liennytyksen merkit näkyvät talon vanhojen kisujen käytöksessä.

Muistathan muun muassa leikata perheen muiden kissojen kynnet ja pitää tarvittaessa liian innokas koira hihnassa. Pitkässä hihnassa voi opettaa, ettei perään ryntääminen ole sallittua, vaan rauhallisesta käytöksestä palkitaan. Näin voit alusta asti varmistaa, ettei koira aja kissaa takaa.