KISSAN KÄSITTELY

Lapset ja uusi kissa

Lapsia on neuvottava kissan käsittelyssä. Kissan kanssa saa leikkiä, mutta kissalla ei saa leikkiä. Alle olen koonut erilaisia asioita, joita on otettava huomioon kissan käsittelyssä, sekä vinkkejä kissan sopeuttamiseksi. Kerron mielelläni lisää eri lajien toisiinsa sopeuttamisen nikseistä. Ota yhteyttä. Jutellaan tästä laajasta asiasta lisää.

Turhaa nostamista ja kantamista on vältettävä. Varsinkin pieni pentu voi sylistä pudotessaan loukata itsensä pahastikin. Myös lapsi voi saada kipeitä naarmuja, jos yhteistä aikaa kisun kanssa ei valvoja ja ohjata. Lapsen on paras pitää pentua sylissä istuessaan. Usein lapsen on vaikeaa ymmärtää, miksei kissa halua olla koko ajan hänen sylissään. Ole kärsivällinen, ohjaa ja neuvo. Pienestäsi kasvaa todellinen kissojen Jane Goodall, kun kerrot hänelle, kuinka toimia, ja jaksat toistaa neuvoja. Kontakteja on myös valvottava väärinymmärrysten välttämiseksi. Näin ystävyys pääsee muodostumaan turvallisesti. 

Porukasta ja tulokkaasta riippuen sopeutuminen tapahtuu yhden päivän ja yhden kuukauden välillä. Ensimmäisinä päivinä suosittelen (tilanteesta riippuen) pitämään tulokkaan erillään muusta laumasta talonväen ollessa poissa. Yhteiseloon on turvallisinta totutella valvovan silmän alla. Lapsia ei tule jättää yksin toisiinsa totuttelevien eläinten kanssa.

Orifame-treenit

Olemme käsitelleet pentuasi paljon. Muun muassa hampaita, peppua, häntää, korvia ja silmiä on tarkasteltu. Kynsiä leikattu ja turkkia hoidettu. Näyttelyvenytystä on harjoiteltu. Pillerin ottoa on treenattu Multicatin palasilla. Matolääkkeet ja omega-3-rasvahapot on annosteltu ruiskulla suoraan suuhun. 

Runsaalla käsittelyllä haluamme opettaa pennulle luottamusta. Sitä, että ihminen saa tehdä tarkastuksia sekä hoitotoimenpiteitä. Näin toimien eivät tarkastukset esimerkiksi eläinlääkärissä tai näyttelyissä tule pennulle yllätyksenä. Jatka sen kanssa päivittäisiä/viikoittaisia harjoituksia. Koskaan ei voi käsitellä liikaa. Kun pentu pienestä pitäen tottuu siihen, että joku kurkkii ja tutkii milloin mitäkin paikkaa, ei sitä isonakaan osaa suurena ihmeenä pitää.

Olemme panostaneet pentusi sosiaalistamiseen ja turvalliseen, virikkeelliseen kasvuympäristöön. Se on saanut tutustua eri ihmisiin ja tottua vieraidenkin käsittelyyn. Monet pennuistamme ovat tavanneet koiria, siilejä ja lintuja tarhassa ulkoillessaan. Kesäpennut kokeilevat valjasulkoilua.

Automatkailua opetellaan ensin emon kanssa ja sitten pentuporukassa ja yksinkin. Pentusi on kasvanut perheemme jäsenenä. Kissana. Ihmistämättä.

Kieltoja ja rajojako?

On hyvä, että pentusi tietää mitä EI tarkoittaa. Tarkoituksena ei ole rajoittaa kissan vapautta vaan luoda sille turvalliset rajat. Meillä ei-asioita on esimerkiksi johtojen pureskelu (johdot on suojattu muovisella johtokierteellä). Kun pentu tekee jotain kiellettyä, puhallan sitä naamaan (puhaltaminen on kissan mielestä sähähdys) ja sanon ei. Erittäin tehokas keino! 

ÄLÄ KOSKAAN PUHALLA sitä kohti leikilläsi. Kissaeläimelle se on vakava varoitus!! Jos kissa virtsaa tai ulostaa väärään paikkaan, sen päätä ei koskaan saa painaa virtsaan/ulosteeseen. Kissa on todella siisti eläin ja hiekkalaatikon ulkopuolelle tekeminen on kissan tapa kertoa jostain ongelmasta! Selvitä syy, äläkä rankaise kissaa!

Kissan maailma on kolmiulotteinen. Se kiipeilee ja viihtyy korkeilla paikoilla luonnostaan. Se kävelee työtasoilla sekä keittiönpöydällä ja kiipeilee kirjahyllyssä. Poista vaaralliset esineet ja hyväksy tapa liikkua osana kissan syvintä olemusta. Kieltäisitkö lasta menemästä sohvalle? Miksi siis kieltäisit kissaa kävelemästä korkealla.

Väkivalta on aina rikos. Kissaa ei saa missään tilanteessa lyödä tai ravistaa tai nostaa niskasta, saati potkaista!! Opettamisessa taidon loppuessa väkivalta astuu tilalle. Tutustu lajin käyttäytymiseen äläkä vaadi kissaltasi kohtuuttomia!